Demensomsorg i VR med Aldring og helse
Foto: Robert Adolfsen
Lise Katrine Askvik
4. nov. 2024
Antallet nordmenn med demens øker stadig. Making View har inngått samarbeidsavtale med Nasjonalt senter for aldring og helse. Med virtuelle pasienter får helsepersonell praktisk opplæring i god demensomsorg.
Antallet nordmenn med demens øker stadig. Making View har inngått samarbeidsavtale med Nasjonalt senter for aldring og helse. Med virtuelle pasienter får helsepersonell praktisk opplæring i god demensomsorg.
Making View setter stor pris på dette samarbeidet med Nasjonalt senter for aldring og helse.- Aldring og helse er en spydspiss i Norsk demensomsorg. Vi er stolte over å lage dette kurset sammen med dem, og dra nytte av deres solide kompetanse, sier Stig Ekeberg, fagleder i Making View.- Flere og flere i Norge utvikler demens. Behovet for god omsorg, og for kompetanse til å håndtere dette, er voksende.
Gir økt forståelse
Signe Vea Tretteteig, sykepleier, Ph.D., spesialrådgiver og koordinator for opplæring i Aldring og helse, ser mange fordeler med VR.- Et VR-kurs kan gi større forståelse for hvordan det er å ha demens. Dette er avgjørende i møte med pasientene, siden omsorgspersoner må se den enkeltes behov og perspektiv. VR-teknologi kan gi ansatte både praktisk opplæring og en dypere forståelse av hva personsentrert omsorg innebærer i praksis.Hun forteller at målet med kurset er å øke forståelsen av personsentrert omsorg. Dette er en grunnpilar i nasjonal faglig retningslinje for demens.
Kursets innhold
Vea Tretteteig understreker viktigheten av personsentrert omsorg.- Dette VR-kurset vil gi en innføring i personsentrert omsorg og muligheter til praktisk trening. Vi ønsker å styrke deltakernes evne til å reflektere og finne gode løsninger i vanskelige situasjoner. Kurset gir også innsikt i hvordan man kan unngå bruk av tvang i omsorgen for personer med demens. Et av målene er å forberede deltakerne på å håndtere utfordrende atferd på en god måte.
Stort behov
- Vi opplever stor etterspørsel etter dette kurset, særlig fra kommuner, sier Stig Ekeberg, som har en mastergrad i psykisk helsearbeid med bruk av VR i simulering. Han står også bak Making Views VR-kurs for håndtering av vold og trusler og for psykologisk førstehjelp på arbeidsplassen. Nå ser han frem til å gi demensomsorgen et løft.- I VR får deltakerne simulere ulike, vanskelige situasjoner. Vi bruker også kunstig intelligens, som gjør pasientene mer livaktige. Å simulere med VR forbereder de ansatte på virkeligheten.
Sammen med Aldring og helse vil Making View tilby VR-basert opplæring i demensomsorg for kommune- og spesialisthelsetjenester i hele Norge. Nærmere info om lansering følger.