
Lanserer VR-kurs i demensomsorg

Foto: Pål S Vindfallet
Denne uken lanserer Making View AS Norges første VR-kurs (virtuell virkelighet) i personsentrert demensomsorg. Opplæringen er utviklet i samarbeid med Nasjonalt senter for aldring og helse. Mest menneskelig, og noe kunstig intelligens inngår i kurset.
25. mars 2025
Making View AS
I dag lever om lag 101 000 nordmenn med demens. Om 25 år vil antallet ha passert 200.000. Behovet for kompetanse øker.
Aldring og helse
Dette kurset i virtuell virkelighet (VR) tar helsepersonell, studenter og omsorgsarbeidere tett på demenshverdagen og viser hvordan personsentrert omsorg kan løfte livskvaliteten for pasientene, forteller produktsjef Stig Ekeberg i Making View.Den nyskapende VR-opplæringen er utviklet i samarbeid med Nasjonalt senter for aldring og helse, og bygger på deres anerkjente VIPS-praksismodell for personsentrert omsorg.
Etterspurt
Kurset rulles nå ut til kommuner og institusjoner over hele landet.- Med VR får deltakerne oppleve hverdagen gjennom øynene til en person med demens. De trener på realistiske situasjoner i trygge, simulerte omgivelser. Med 360-video og kunstig intelligens får de egne opplevelser, med individuelle dialoger og en-til-en-læring. Alle våre kurs har teori, tester og praksis, sier Ekeberg. - Mange kommuner har etterspurt akkurat dette kurset.
Engasjerende læring
Skuespiller John Nyutstumo, kjent fra «Neste sommer» og Tramteateret, spiller en av pasientene i VR-simuleringen. Vi følger ham fra innskriving, gjennom ulike situasjoner og møter med helsepersonell.- Nyutstumos tolkninger gir et sterkt innblikk i pasientens opplevelser. Vi er med når helsepersonell møter pasienten med empati og faglig trygghet, sier Ekeberg.- VR lar oss se, høre og mange ganger føle hvordan god omsorg virker. Det gjør inntrykk og gir en dypere innsikt enn tradisjonell undervisning.
Kunstig intelligens
Kurset benytter også KI (kunstig intelligens). Med denne teknologien får virtuelle karakterer liv. Deltakerne kan snakke med pasientene og få naturlige svar i persontilpasset undervisning.- KI gjør opplevelsen personlig, så du lettere husker det du har lært, forklarer Ekeberg.- Vi er stolte over å bidra til demensomsorgen med et verktøy som vil gjøre en forskjell.